Att delta i träningsgrupp

Att delta i träningsgrupp 

Välkommen

Välkommen till träningsverksamheten i Kils SLK. Vår målsättning är bland annat att

  • Alla barn ska trivas i gruppen
  • Alla ska få utvecklas på sina villkor
  • Alla ska få ha kul och få nya skidkompisar
  • Alla ska ha få vara med och tävla

Aktuell information

Aktuell information om träningsverksamheten publiceras på klubbens hemsida. Vi utnyttjar också e-post för att få ut information och är därför tacksamma om vi av alla kan få e-postadresser. Lämna e-postadressen via anmälan i medlemsregistret eller till barnens tränare.

Klubben begär…

Att hålla igång träningsgrupper kostar en del, både pengar och ideellt arbete. Klubben har därför beslutat att följande villkor gäller:

  • Alla familjer med barn i träningsgrupp barn skall bemanna cafeterian en vecka per säsong
  • Alla barn bör delta i åtminstone de tävlingar klubben arrangerar på hemmaplan (t.ex. LVC i Kil och klubbmästerskapet)

Utrustning

Alla barn SKALL ha skidhjälm. Vi rekommenderar mycket starkt även ryggskydd vid all skidåkning. Hjälmbåge, benskydd och handskydd på stavarna behövs inte förrän barnen åker med käppkontakt i slalom, något som vanligen kommer vid 11-12 års ålder.

Skidorna barnen åker på ska vara carvingskidor. Det underlättar både åkandet och teknikinlärningen. För de yngsta, 8-10 år, räcker det gott med ett par slalomskidor. De äldre kan dessutom behöva ett par storslalomskidor för fartgrenarna (storslalom och Super-G). Det ger en stabilare och säkrare åkning. Slalomskidorna bör vara 5-15 cm kortare än barnet, storslalom 5-10 cm längre än barnet. Rådgör med tränarna!

Pjäxorna ska vara stadiga, gärna med 3-4 spännen, och absolut inte ”att växa i”. Är det svårt att spänna åt runt underbenet så att det inte glappar, stoppa en bit liggunderlag mellan bak-kappan på inner och ytterskon.

Kläder inifrån och ut börjar med ett bra underställ kompletterat med microfleece eller annan lite tjockare tröja (helst inte bomull) och ett par medeltjocka, höga, sockor i pjäxorna. Se till att skarven mellan socka och underställ kommer ovanför pjäxkanten för att undvika skav och klämsår. Ytterst ett par lagom tjocka skidbyxor och en jacka. Vantarna får gärna vara tumvantar för värmens skull. Det enda barnen brukar frysa om är fingrarna.

Träningsupplägg

Barnen är indelade i åldersgrupper där åldersgränserna är lite flytande för att få barnen att trivas i grupperna. Indelningen görs dels för att få hanterbar storlek på grupperna och därmed fungerande grupper, dels för att vi tränare ska kunna ge barnen så mycket som möjligt. Vi har som ambition att barnen ska ha samma huvudtränare hela säsongen, det blir enklare om man har frågor då.

Träningens basschema är två kvällar i veckan, tisdagar och torsdagar i Frykstabacken. Varje pass är på ca 2 timmar, något kortare för de yngre grupperna. Grupperna erbjuds även ytterligare träning, dels i Frykstabacken men även i andra anläggningar. Träningar utöver basschemat meddelas av respektive grupptränare.

Tävlingar

Via tävlingskalendern (länk i menyn) kan man se vilka tävlingar som finns och anmäla sig till dessa. Tränarna kan också svara på frågor om tävlingarna.

Vid tävlingar delas barnen in i Flickor/Pojkar samt i åldersgrupper efter hur många år de fyller innevarande säsong. Tävlingarna (slalom, storslalom och Super-G) går av stapeln inom länet. För 14-15 åringar och Juniorer finns även regiontävlingar, t.ex. USM-kval

För grupp C och B finns serien Lilla Världscupen (LVC) med flera deltävlingar i Värmland samt en regionsfinal. Alla LVC tävlingar i Värmland har även klasser för både yngre och äldre åkare. Förutom detta finns distriktsmästerskap (3 tävlingar) samt andra klubbtävlingar öppna för alla.

Kils SLK har även interna tävlingar, exempelvis klubbmästerskapet (KM).

Inga frågor är för små, stora eller för ”dumma” att ställa. Är det något som är oklart, har ni idéer eller behöver råd, tveka inte att kontakta någon av oss tränare.

Varmt(!) välkomna till tävlingsverksamheten i vinter!

Hälsningar Tränarna i Kils SLK